Deneme Sınavları Nasıl Çözülmeli?
• Sınavlara hazırlanırken pek çok deneme sınavına giriyoruz ve girmeliyiz. Deneme sınavlarının pek çok fonksiyonu bulunmaktadır. Bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:
o Hangi koulardan eksiğimiz olduğunu görür, ona göre tedbir alırız.
o Sınav çözme straatejimizin oluşmasını sağlar. Sınava hangi branştan başlamamız gerektiğini, sıralamanın hangi branşlarla devam edeceğini denemeler sayesinde öğrenir ve kendi stratejimizi oluştururuz.
o Sınav stresini aşmamızı sağlar. Çok denemeye giren bir öğrenci için sınav olağanüstülükten çıkar ve zamanla normalleşmeye başlar.
o Zamanı kullanabilme yetisinin oluşmasını sağlar.
• İster ortaokul sonrası sınavlara, isterse üniversite sınavlarına hazırlanıyor olalım deneme sınavına girmek, bu denemeyi analiz edip gereklerini yerine getirmek çok önemlidir. Analiz edilmemiş veya analiz edilip gerekleri yerine getirilmemiş bir deneme sınavı amacına ulaşmamış demektir.
• Deneme deyince TYT denemelerine ayrı bir parantez açmak gerekiyor. TYT sınavı üniversiteye yerleşmemize % 40 oranında etki eden önemli bir sınavdır. Bu sınavda yeni nesil soru tarzı denilen, yorum gerektiren, çözmesi uzun sürebilen sorular gelmektedir. Bu sınav için verilen süre de diğerlerine göre daha azdır. 120 soruya 165 dk gibi bir süre verilmektedir. Dolayısyla iyi bir planlama, stresi ve zamanı yönetebilme becerileri gerektirmektedir. TYT denemelerinde aşağıdaki hususlara dikkat etmek önemlidir:
o TYT sınavının bir çözüm sırası yoktur. Her öğrenci sınav çözümüne istediği branştan başlayabilir. Ama genel olarak öğrenciler Türkçe, Matematik, Sosyal, Fen sırasını takip etmektedir. Sürekli denemeye giren bir öğrenci bu konuda da en çok verim aldığı sıralamayı belirlemelidir.
o Her ders için süre sınırlaması (Örneğin Türkçe 50 dk, Sosyal 20 dk, Matematik 65 dk, Fen 30 dk) uygulanmalı ve sınavda bu sürelere riayet edilmelidir. Bu uygulama bize süreyi kullanabilme becerisi kazandıracaktır. Süreleri öğrenci kendi durumuna ve yeteneğine göre planlamalıdır. Ayrıca bu uygulama ile xxx dersine ait sorulara yoğunlaşıldığı için diğer dersin sorularına bakamama diye bir durum oluşmayacaktır. Bildiğimiz gibi TYT sınavında puan olarak bir dersin diğerine üstünlüğü yoktur. Hatta 20 soruluk Sosyal ve Fen az da olsa diğerlerine göre daha fazla katkı sağlamaktadır.
o Matematik ve Fen testlerine başlamadan önce tüm sorular göz ucuyla hızlı bir şekilde taranmalıdır. Bu uygulama vakit kaybı gibi görünse de daha fazla net yapmamıza imkan sağlamaktadır. Çünkü bizim yapabileceğimiz konuların soruları sonlarda olabilmektedir. Yapabileceğimizi düşündüğümüz konuya ait sorunun yanına (+), yapma ihtimalimiz olan sorunun yanına (?), yapamayacağımızı düşündüğümüz konuya ait sorunun yanına (-) işareti koyabiliriz. Önce (+) işareti koyduğumuz soruları, daha sonra (?) işareti koyduğumuz soruları, vaktimiz kaldıysa (-) işareti koyduğumuz soruları çözmeliyiz.