SINAVA BİR AY KALA NELER YAPMALIYIZ?
Değerli öğrenci, bir sınav maratonunun daha sonuna gelmek üzereyiz. Aylardır sınav hazırlık sürecini yürüttün ve sınava bir ay gibi bir zaman kaldı. Bu kalan zamanı nasıl daha iyi değerlendirebilirim, diye düşünüyorsun. Bugün sana kalan zamanı daha verimli kullanmak adına bazı önerilerde bulunacağım.
1. SAĞLIKLI BESLEN: Sevgili öğrenci, sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermelisin. Unutma ki sağlıklı bir zihin, ancak sağlıklı bir bedende var olur. Güne , güzel ve doyurucu bir kahvaltı ile başlamayı, gün içinde de sağlıklı gıdalar tüketmeyi ihmal etme. Öğün atlamak ya da öğünleri abur cuburla geçiştirmek sık yapılan hatalardandır. Yapılan araştırmalarda ,yetersiz ve dengesiz beslenen öğrencilerin dikkat sürelerinin kısaldığı, algılamalarının azaldığı, öğrenmede güçlük ve davranış bozuklukları çektikleri görülmüştür.
2. KALİTELİ UYU: Beden sağlığı için bir diğer önemli konu da " iyi bir uyku"dur. Sınava kısa zaman kala, daha fazla çalışmak için vücudun ihtiyacı olan zamandan daha az uyumak vücut direncimizi düşürür, öğrenme becerimizi zayıflatır. Sevgili öğrenci, en az 6-8 saat kesintisiz uyumayı ihmal etmemelisin. ( bu süre her bireye ve yaşa göre değişmekle birlikte 6 saatin altında olmamalıdır) Her gün belirli bir saatte uyumaya ve uyanmaya da özen göster ki biyolojik saatim o saatlere göre kendini ayarlasın.
3. PLAN YAP ,PLANLARINI DEĞERLENDİR : Kalan zamanı iyi kullanmanın en iyi yolu “plan yapmak”tır. Lgs'ye 5 hafta, Yks'ye 6 hafta kaldı. Kalan her hafta için ayrı ayrı planlar yapabilirsin. Her hafta, planını değerlendirerek hedeflerinin ne kadarına uyduğunu gözden geçirmelisin. Böylece neler yaptığını görerek motive olur, planda eksik kalan yerler varsa tamamlamak için de ekstra çaba gösterirsin.
4. KONU TEKRARI YAP: Planlarında konu tekrarları da muhakkak olmalı. Özellikle sözel içerikli ve ezber gerektiren konular, formüller, kelime listeleri tekrar edilmelidir. Tekrar yapılacak konulardan bir liste oluşturabilirsin. Daha sonra, her hafta, planına o listeden konular seçerek ekleyebilirsin.
5. ÇIKMIŞ SORULARI ÇÖZ: Bir diğer yapman gereken şey de çıkmış soruları çözmektir. Çıkmış sorular, sınava hazırlanan öğrenci için iyi bir dokümandır. Hatta kimi zaman iyi bir sınav provasıdır. Sana tavsiyem, özellikle son 5 yılın sınavlarını bir deneme gibi çözmen, çözerken kendine bir sınav ambiyansı oluşturmandır. Sınav bitiminde sıcağı sıcağına kontrollerini yapıp, yanlış çözdüğün ya da çözemediğin soruları tespit etmen, soruların doğru çözümlerini öğrenmen ve hatalarının nedenlerini analiz etmen yerinde bir davranış olacaktır.
6. GENEL DENEME VE BRANŞ DENEMELERİ ÇÖZ: Sınava az kala deneme çözmen, çözdüğün denemeleri analiz etmen de gereklidir. Ders ders branş denemesi yapabileceğin gibi, Lgs /Yks denemesi de yapabilirsin. Sınava 10-15 gün kala ise her gün deneme yapmalısın.
7. KONU EKSİKLİKLERİNİ GİDER: Konu eksiklerini belirlemen ve bu eksikleri gidermek için çalışmalar yapman da gerekmektedir. Konu açıklarını kapatmak için, ders anlatım videolarından ya da konu anlatım içerikli kitap/ föy'lerden konuyu çalışıp ardından soru çözebilirsin.
8. UFAK DEĞİŞİKLİKLER YAP :Sınava kısa süre kaldığında öğrencilerin yaşadığı en sık problemlerden biri de, rutinlerden sıkılmak ve derslere karşı ilginin azalmasıdır. Bu noktada çalışma alanında ufak da olsa değişiklik yapabilirsin. Ufak değişiklikler büyük etkiler yaratır. Çalışmalarını sürekli odanda yapıyorsan bazen kütüphanede çalışmak; çalışmalarını bazen evin başka müsait bir alanında yapmak; odanda masanın bulunduğu yeri değiştirmek gibi küçük değişiklikler bile size iyi gelecek, aynılık duygusundan kurtaracaktır.
9. MOTİVASYONUNU TAZELE: Sınava motive olmanın en etkili yolu, iç motivasyonunu güçlendirmektir. Neden fen lisesi kazanmak, üniversiteye gitmek istediğini düşün, gelecekte hangi kariyeri yapmak istediğini göz önünde bulundur. Kendi hedeflerini ve tutkularını hatırlamak, motivasyonunu sürekli canlı tutmana yardımcı olur. Sınav sonrasında, sınava hazırlık sürecinde yapmak isteyip ertelediğin, yapmayı planladığın etkinleri düşünmek de seni motive edecektir.
10. KENDİNİ ÖDÜLLENDİR: Hedefine ulaştıktan sonra kendini şımartmayı ihmal etme. Bu sevdiğin biriyle sohbet olur, bir film olur ya da bir sevdiğin bir oyunu oynamak olabilir.
11. OLUMLU BİR DÜŞÜNCE TARZI GELİŞTİR: Olumlu bir düşünce tarzı, motivasyonunu yüksek tutmanı sağlar. Olumsuz düşüncelerini pozitiflere çevir, kendine güven ve başarabileceğine inan. Başarılarını takdir et ve zorluklarla karşılaştığında motivasyonunu korumak için olumlu bir yaklaşım sergilemeyi ihmal etme.
12. KAYGINI YÖNET: Değerli öğrenci, çok uzun zamandır bu sınava emek veriyorsun. Hem fiziksel hem de ruhsal olarak yoruldun. Ve emeklerinizin karşılığını almak istiyorsun. Bu durum da ister istemez bir kaygı oluşturuyor. Kaygının temelinde olan yanlış düşünceleri tespit edip onları doğru olanlarla değiştirmelisin. Fiziksel olarak rahatlamak adına hafif yürüyüşler, nefes egzersizleri yapabilirsin. Son olarak da unutma ki sonuç ne olursa olsun ailen ve sevdiklerin için çok değerlisin, sınav sonucun bunu asla değiştirmeyecek. Sevgiler…
Melike Yılmaz Psikolojik Danışman ve Uzm. Eğitim Koçu