YKS (TYT- AYT) Nedir?
YKS, herhangi bir üniversite bölümüne yerleşmek için girilmesi zorunlu olan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın kısa adıdır. YKS’de TYT, sayısal, eşit ağırlık, sözel ve dil puan türleri bulunmaktadır. Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında okumakta olan öğrenciler, Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar ve Ortaöğrenimlerini yurt dışında tamamlayıp durumları yukarıdakilerden birine uyanlar YKS’ye girebilirler.
YKS sınavı 3 ayrı oturumdan oluşmaktadır.
1- Temel Yeterlilik Testi (TYT): TYT sınavı yerleşme puanımızın hesaplanmasına % 40 olarak etki eden önemli bir sınavdır. Genel olarak 9 ve 10. Sınıf konularını kapsamaktadır. 40 Türkçe, 5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din, 40 Matematik, 7 Fizik, 7 Kimya, 6 Biyoloji sorusu olmak üzere toplam 120 sorudan oluşmaktadır. Bu 120 soru için 165 dakika süre verilmekte, öğrencinin bilgisinin yanı sıra yorum, zamanı kullanabilme ve stresi yönetebilme becerisi de ölçülmektedir. Alanı ve tercih edeceği bölüm ne olursa olsun her aday TYT’de tüm derslerden sorumludur. Sadece TYT puanı ile 4 yıllık bölüm tercihi yapılamamaktadır. TYT ile sadece 2 yıllık önlisans bölümlerine ve yetenek sınavı ile alan bölümlere yerleşebilirsiniz.
2- Alan Yeterlilik Testi (AYT): AYT yani açılımı ile Alan Yeterlilik Testi, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 2. oturum sınavıdır. Ve yerleşme puanımızın hesaplanmasına % 60 etki etmektedir. Sınav süresi 180 dakikadır. Bu oturumda adaylara tek bir kitapçık verilmekte, bu kitapçık içerisinde tüm puan türlerine ait testler bulunmaktadır. Sayısal, eşit ağırlık, sözel puan türleri ile alım yapan lisans bölümlerine yerleşmek isteyenler bu sınava girmek zorundadır. Adaylar hangi puan türünün hesaplanmasını istiyorsa o testlerden sorumludur. Sayısal puanı için 40 soruluk Matematik ve 40 soruluk Fen testleri cevaplanmalıdır. Eşit Ağırlık puanı için 40 soruluk Matematik ve 40 soruluk Edebiyat- Sosyal 1 soruları cevaplanmalıdır. Sözel puanı için 40 soruluk Edebiyat- Sosyal 1 ve 40 soruluk Sosyal 2 testleri cevaplanmalıdır. AYT sınavı genel olarak 11 ve 12. sınıf konularını kapsamakla birlikte az miktarda 9 ve 10. sınıf konuları da sorulmaktadır. Bu sınavda daha çok bilgiye dayalı sorular karşımıza gelmektedir.
3- Yabancı Dil Testi (YDT): YKS-3 (YDT) ülkemizde bulunan üniversitelerin yabancı dil bölümlerine yerleşmek isteyen adayların girmeleri zorunlu olan dil sınavıdır. Toplam 80 sorudan oluşan YDT için verilen sınav süresi 120 dakikadır. Yabancı dil okumak isteyen öğrencilerin TYT sınavıyla birlikte YDT sınavına da girip gerekli puanı almaları gerekir. Üniversitelerin dil üzerine eğitim veren bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar için dil puan türünün hesaplanmasında %40 TYT ve %60 YDT başarısı göz önünde bulundurulur. Dolayısıyla üniversitelerin dil bölümlerine yerleşmek isteyen adaylar hem TYT hem de YDT sınavlarına girerek belirli bir puan elde etmeleri gerekmektedir. Dil öğrencilerinin AYT’ye girme zorunluluğu yoktur. Adaylar isteğe bağlı olarak AYT sınavına da girebilir. Fakat AYT sınavından alınan puan dil puanınıza bir etki etmez. YDT sınavı 5 farklı dil üzerinden düzenlenmektedir. Bu diller; İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça ve Arapça’dan oluşmaktadır.
4- Ortaöğretim Başarı puanı (OBP) nedir: Ortaöğretim Başarı Puanı kısaca OBP, 4 yıllık lise dönemindeki (orta öğretimde) diploma notuna bazı işlemler uygulanması ile oluşan ve YKS sonucuna etki eden bir puandır. Üniversite yerleştirme puanı, TYT ve AYT’de yapılan netlerden elde edilen puanın üzerine OBP eklenmesi ile oluşuyor. Dolayısıyla OBP ile lise boyunca alınan karne notlarının YKS’ye olan etkisini görebiliyoruz. OBP puanımızı diploma notumuzu 0,6 ile çarparak hesaplayabiliriz. Örnek olarak diploma notu 85 olan bir öğrencinin OBP puanı (85*0,6=51) 51 olacaktır. ÖSYM YKS sonucuna göre bir programa yerleşip kayıt olmayan veya kayıt olsa bile yeniden sınava giren adayların OBP’sini sonraki yıl yarıya düşürmektedir. Bu öğrencilerin yerleştirme puanına etki eden en yüksek OBP 30, en düşük OBP ise 15 olabilmektedir.